akut

Tänk på detta om ni får en akut punktering

Tänk på detta om ni får en akut punktering

Det finns inget jobbigare än att få punktering på bilen. Inte sällan händer det också sent på kvällen eller mitt i natten långt ut i ödebygden. Ofta är det glasbitar, spik eller andra vassa föremål som gör att man tappar däcktrycket och sedan får akut punktering.

Ofta märker man det på att styrningen känns instabil och drar åt ett håll. Det bästa är om man försiktigt kan stanna vid vägkanten utan att bromsa in allt för hastigt. Att fortsätta köra på ett trasigt däck är rent av farligt och gör dessutom att det skadas ännu mer och troligtvis inte då går att laga.

 

Var noggrann med säkerheten om ni får punktering

 När man stannat vid vägkanten är det viktigt att man kommer ihåg att sätta på varningsblinkersen och ställa ut varningstriangeln. Av säkerhetsskäl kan det ibland vara svårt att själv byta till reservdäcket på plats. Många nya bilar har en lagningssats med kompressor och skadan kan tillfälligt lagas så att man själv sedan försiktigt kan köra till närmaste däckverkstad.

Ett betydligt enklare sätt kan vara att ringa efter en däckjour med bilägare som kommer ut och hjälper till. En däckjour arbetar givetvis dygnets alla timmar alla dagar i veckan. Ibland kan de laga däcket på plats, men i andra fall tar de med hela bilen in till verkstaden och byter däcket där. 

Lägg in däckjourens telefonnummer i mobilen

Det kan vara en god idé att ha akutnumret till en däckjour inlagt i mobilen precis som man har bankens och försäkringsbolagets journummer. Fråga era vänner vilket företag de använder sig av och jämför priser mellan olika företag i förväg så ni vet vem ni ska ringa om de akuta däckproblemen uppstår. Det kan vara bra att känna till att de allra flesta däckjourer oftast lämnar tio års garanti på däcklagningarna de gör.