Handelsträdgård

Som ett universitet för trädgårdsintresserade

Som ett universitet för trädgårdsintresserade

Att besöka en handelsträdgård är som att kliva in i en annan värld. Alla sinnen får något genom mängden av intryck. Det spelar egentligen ingen roll vilken årstid det är för trädgården återspeglar naturens skiftande faser. Men att våren ändå bär på något speciellt är klart, då det börjar spira och gro. Färger, dofter och glada ansikten ger hopp om en förestående sommar och skördetid. De som har handelsträdgården som arbetsplats är ofta mycket kunniga. När man kommer dit för att inhandla växter till trädgården eller balkonglådan, är råd och tips inte långt borta.

 

 

Ett intresse som smittar

 

En del handelsträdgårdar erbjuder långt mer än försäljning av växter och fröer. De kan utföra trädgårdstjänster, anläggningsarbeten, landskapsplanering och ibland även kurser för hobbyodlare. Har man tur finns det även kaffeservering där man kan sitta i färgprakten och ta en fika. Det är något särskilt med trädgårdsintresserade människor. De bär på kunskaper om arter och kulturarv och delar frikostigt med sig av det. Att byta växter, fröer och sticklingar med varandra tillhör vanligheten och fungerar nästan som en informell ekonomi. Lite som undervegetationen i en woodlandplantering. Och alla gör de sig ärenden till någon handelsträdgård både hemmavid och under resor.

 

Trädgården är alltid i rätt tid

 

Att odla och hålla sig med en trädgård är något människan har gjort under väldigt lång tid. Beroende på den inriktning man har valt, kan intresset vara både till nytta och nöje. Oavsett om det är blommor, fruktträd, örter eller grönsaker man odlar är handelsträdgården en resurs. Där finns inspiration och erfarenhet. Årstid spelar ingen roll då det finns något odlingsrelaterat att göra hela året. Under vintern är det tid för planering och drömmar inför växtsäsongen. Att sedan få stoppa händerna i myllan igen till våren är som en andra födelsedag. Men ett besök på handelsträdgården är alltid rätt i tid.