pizzerior

Pizzan – en kronad matkung

Pizzan – en kronad matkung

Pizzan är en av de kändaste italienska maträtterna i Europa. Många svenskar anser den att vara en snabbmaträtt men det är inte riktigt rätt.

Visserligen tillagas de flesta pizzor på ett snabbt sätt men i Italien sätter man inte den etiketten på sin kronade matkung.

Att njuta av en vällagad pizza med de rätta och färska ingredienserna är en vardagslyx som många unnar sig idag. Som tur är finns det massor med bra pizzerior att välja emellan, speciellt i de större städerna. Bor du i Stockholm har du en hel del att se fram emot om du är en äkta pizzaälskare.

 

Pizzerior i Stockholm

Att det finns gott om pizzerior i Stockholm är ingen nyhet för någon.

Pizzor serveras i allt från härliga små kvarterskrogar på Östermalm till lite billigare varianter i de mindre centrala kvarteren.

Det går att hitta allt från tunna och spröda pizzor till de med lite tjockare deg. Känner du för att lyxa till det och ta en extra resa in till stan, se till att boka bord. Krogarna är oftast fullbokade.

När du väl är inne, beställ en Capricciosa Italiana serverad som i Italien med kronärtskockor eller varför inte en Tirolese där den rökta italienska specket  går väl ihop med den mustiga gorgonzolan.

 

 

Pizzatyper

Klart att det finns pizzatyper. Frågan är vilken pizzatyp är du? Köper du helst stor och billig pizza eller en tunn sådan toppad med löjrom? Varianterna är oändliga.

Smaken är som baken, sägs det. Stockholm erbjuder alla möjliga alternativ, från en mer vanlig pizza till en som exempelvis tillagats på napolitanska viset med finmalet mjöl, surdegskultur och ekologisk topping. Vissa pizzerior blandar lokalproducerade råvaror där pulled pork, gårdskyckling och kryddade innanlår kombineras med färsk basilika och mozzarella. Beroende på preferenserna kan en pizza kosta från 95 upp till 220 kronor.  Låt det väl smaka!