Päls

Päls är en fråga som upprör

Päls är en fråga som upprör

Vill du gå in i vilket rum som helst och skapa en hätsk och känslig debatt, så ta upp frågan om päls. Det finns få ämnen som engagerar och upprör så som frågan om päls. De flesta djuraktivister skulle troligtvis argumentera för att päls är lika med mord. Ibland kan man se dem stå utanför klädesbutiker och demonstrera. Klädbutiker som av någon anledning valt att utöka sitt sortiment med döda djur. 

Päls upprör och berör, det är bara att konstatera. Det kan tyckas väldigt antropocentristiskt och osmakligt att klä sig i djurens päls. Varför skulle man? Varför skulle det finnas någon slags status i det? Kan man inte i så fall bara ha fuskpäls? Det låter som en ganska bra kompromiss. Inga djur behöver lida bara för att du tycker att det är inne med att döda ett tiotal minkar för att hålla dig varm. Eller snygg, om du nu tycker det. 

 

 

Är päls verkligen modernt?

Ärligt talat, känns inte pälsar ganska passé? Det var kanske inne på 1970-talet när man inte visste bättre. Men nu har väl mänskligheten ändå kommit så pass långt att vi kan ha en annan relation till päls än att vi måste ha den på oss själva. Andra djurs päls, alltså.  

Det räcker väl att pälsen kan vara den mjuka delen av våra husdjur? Att klappa en hund till exempel är en fantastisk känsla. Att köra fingrarna genom pälsen eller borra ned näsan i den. Det är terapeutiskt. Låt päls få vara päls och inte kläder. Kom igen, det är faktiskt liv som står på spel. 

Vill du så gärna bära päls är ett förslag att du slutar raka dig. Både ansikte och kropp. Det blir kanske ingen vargpäls av det, men här är nyheter för dig: du är människa. Du får inte päls på din kropp. Acceptera det och gå vidare.