Modulhus

Modulhus när det behöver gå fort

Modulhus när det behöver gå fort

Ibland behöver bostäder eller skolor skapas med kort varsel varför det kan uppstå panik. Det finns dock snabba lösningar. Genom att köpa eller hyra modulhus kan det snabbt skapas färdiga bostäder som fungerar för boenden eller skola under den nödvändiga tiden. 

I vissa fall blir modulhusen permanenta, men vanligast är att de används under en viss begränsad tid för att sedan flyttas vidare. För boende finns olika standardmoduler som går att anpassa och skräddarsy. Boendemodulerna har högre krav än andra, då människor vistas i dem dygnet runt.

 

De vanligaste modulhusen

De vanligaste användningsområdena för modulhus är dagverksamhet. Det vill säga att människor inte vistas i dem dygnet runt som i boendemodulerna. Kontor, förskolor och skolor är vanligaste användningsområdena och för dessa krävs alltså inte samma regler då ingen övernattning sker i modulerna. Det är främst brandskyddsreglerna som skiljer sig åt. 

 

 

Genom att hyra en tillfällig lösning med Modulhus kan en verksamhet som en extra förskola skapas relativt tillfälligt och snabbt och behöver inte innebära att byggnaderna blir stående när en eventuell barngrupp minskar igen. Detsamma gäller asylboenden. Där kan behovet variera beroende av situationer runt om i världen. Med en tillfällig modulbyggnad kan den enkelt förflyttas när den inte längre behövs.

 

Tillfälligt men snyggt

Det finns exempel på hur modulbyggnader har förvandlats till boenden som med hjälp av arkitektritade fasader inte bara är snygga. De smälter dessutom in i omgivningen precis som om det vore permanenta bostadshus. För nyanlända svenskar kan det vara skönt att känna att de inte sticker ut från mängden även i boendet utan att de faktiskt bor lika fint de också. 

Inomhus kan modulerna skräddarsys i princip så mycket som önskas. beroende på projektbudget och så vidare. Inredningen kan anpassas och göras i olika stilar och material. Varför inte låta de boende vara medskapare i sina modulhus?