Tandreglering

Le igen med hjälp av tandreglering

Le igen med hjälp av tandreglering

Ibland vill det sig inte riktigt med våra tänder! Av olika anledningar kan tänder växa fel. Anledningarna kan vara många och problemen kan se väldigt olika ut.

Vad som kan hända är exempelvis att för många tänder kommer, eller för få. De kan komma att växa på ställen där de inte borde vara – för tätt, för brett, och andra varianter. Det kan också vara så att vi råkar ut för en tandskada, kanske i samband med en cykelolycka eller något annat. Vissa beteenden kan också orsaka skador på våra tänder, såsom bitrörelser i sömnen eller annat.

 

Problem som kan uppstå vid fel i tandbettet

Ett felaktigt tandbett gör att vi får problem. Matsmältningen kan påverkas i förlängningen eftersom man kan råka ut för problem med att tugga födan på rätt sätt. Smärtor i käkar och tänder förekommer också. Detta kan dessutom förvärras med åldern, och man rekommenderar att detta åtgärdas.

Många lider också rent utseendemässigt av att ha en tandrad som inte riktigt överensstämmer med hur vi tycker att den borde se ut. Detta i sig kan förorsaka psykiskt lidande och är också en vanlig anledning till att vi vill korrigera våra tänder. Vanligast är nog en kombination av dessa orsaker.

Vad för hjälp kan en tandläkare ge?

En duktig och erfaren tandläkare kan göra underverk med hjälp av tandreglering. Det finns ett flertal olika metoder som kan hjälpa dig, och en skicklig tandläkare kan titta på just dina problem och avgöra vad som är bäst för dig. Det finns den klassiska rälsen, och det finns även avtagbara ställningar, av varierande slag. Det finns även bettskenor som används på natten. I vissa fall kan det också hända att tänder behöver dras ut. Det är en ganska långvarig behandling, men slutresultatet kommer utan tvivel att återställa ditt leende, det inre såväl som det yttre!