grå starr

Grå starr kan opereras

Grå starr kan opereras

editorial

Solljuset träffade Kerstins ögon med ett obarmhärtigt sken. Instinktivt lyfte hon handen för att skugga ögonen. Hade solen blivit mer intensiv på senare tid, eller var det något fel på hennes ögon? Nu när hon tänkte på det så var det nog så att synen hade förändrats.

Den där planschen i köket som hon tidigare hade sett tydligt från sin plats vid matbordet verkade nu suddig. På nätterna, när hon var uppe för att gå på toaletten, behövde hon nuförtiden tända en lampa eftersom hon såg sämre i mörkret. 

Hon erkände nu för sig själv det som hon hade blundat för tidigare. Det var hög tid att gå till ögonläkaren. Väl där konstaterade han det som hon hade misstänkt. Hon hade drabbats av grå starr. Läkaren gav dock lugnande besked: grå starr kan tas bort med en enkel operation

 

grå starr

 

Snabb rutinoperation

Ögonläkaren förklarade för henne hur operationen skulle gå till. Man opererade ett öga åt gången och operationen brukade endast ta omkring 15 minuter. Först gjorde man förberedelser genom att skölja ögat och tvätta runt omkring det. En tunn steril duk med hål för ögat lades över ansiktet. 

Operationen utfördes under lokalbedövning och var helt smärtfri. Den grumliga linsen togs bort och efter det var det bara att sätta in en ny lins. Efter operationen skulle hon se suddigt ett tag och fick inte lov att själv köra bil hem. 

Det skulle sen ta några dagar för synen att gradvis bli bättre. Hon skulle använda ögondroppar för att förebygga eventuell inflammation. Dessutom skulle hon få andra förhållningsorder: att inte gnugga sig i ögonen, att inte bada och att inte sminka sig runt ögonen i några veckor efter operationen. 

Även om det kändes läskigt att bli opererad i ögonen, så förstod Kerstin att detta var en rutinoperation och att den verkligen skulle kunna hjälpa henne. Det skulle bli skönt att få bättre syn igen.