Sjukförsäkring

En sjukförsäkring kan ge välbehövd extrainkomst vid en sjukskrivning

En sjukförsäkring kan ge välbehövd extrainkomst vid en sjukskrivning

advertorial

Att bli sjuk i förkylningar och influensa är något som hör till vanligheterna för många, speciellt under vinterhalvåret. Ibland drabbas man dock av något värre som gör att man inte kan arbeta på flera veckor (eller ännu längre) på grund av sjukdomen. Då behöver man ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan eftersom arbetsgivaren i regel endast betalar de första 14 dagarna som man är hemma sjuk.

Sjukskrivningar kan vara påfrestande för privatekonomin

Sjukdom behöver inte enbart innebära inkomstbortfall utan det kan även göra att utgifterna ökar. Det kan handla om allt från behandlingar, mediciner och rehabträning som krävs för att man ska kunna må bättre igen och så småningom gå tillbaka till arbetet. Därför räknas varje krona och en sjukförsäkring från Afa Försäkring kan göra att inkomsten ökar något för den som får sjukpenning från Försäkringskassan.

Sjukförsäkring

När kan man få ersättning från sjukförsäkringen? 

Om man till exempel är en privat eller kooperativt anställd arbetare så kan man ha rätt till sjukförsäkringen, AGS, genom Afa Försäkring. Med denna försäkring kan man få ersättning från dag 15 i sjukperioden. Det innebär att man kan göra en anmälan till Afa Försäkring när man varit sjukskriven i 15 dagar. Det är också möjligt att räkna med en sjukperiod som inträffat inom fem dagar från den föregående sjukperioden. 

Hur mycket får man ut på sjukförsäkringen?

Sjukförsäkringen från Afa Försäkring är ett komplement till den sjukpenning som man får från Försäkringskassan. Man kan få dagersättning från dag 15 och som längst till och med dag 360 i sjukperioden. Är det så att arbetsgivaren betalar sjuklön i mer än 14 dagar så kan man ansöka om ersättning från Afa Försäkring från dagen efter man fått sin sista sjuklönedag. Som privat eller kooperativt anställd arbetare kan man till exempel få dagersättning med 12,5 procent av sjukpenningen man får från Försäkringskassan om den ligger på 80 procent. 

Läs mer om vad som gäller på https://www.afaforsakring.se/privatperson/sjukforsakring/las-mer-och-anmal.