Bokföring

Dags att starta eget

Dags att starta eget

Att driva ett eget företag kan vara en fantastisk upplevelse. Man sätter sina egna regler, arbetstider och är sin egen chef. Men det är också hårt arbete som ligger som fundament. Ofta får man kämpa i början och arbeta många timmar för att etablera en fungerande företagsstruktur.

Det är mycket man ska tänka på själv. Till exempel vilka inköp man kan skriva på företaget eller hur mycket man ska fakturera. Det är här man måste upprätta bokföringen.

Likt deklarering som privatperson måste man bokföra de utgifter, kostnader och inkomster man har förvärvat i sitt företag. Det är inget enkelt uppdrag.

 

Bokföring kan kännas överväldigande

Som tur är finns det hjälp att ta till om man känner att man inte riktigt är bekant med alla regler eller om man anser det vara en för stor arbetsbörda. Att låta ett företag se över din verksamhets inkomster och utgifter kan vara en stor trygghet. Utöver att det är din plikt som företagare att se till att allt står rätt till med din bokföring, så finns det andra fördelar med att vara bekant med den. T.ex. får du en uppfattning om vinstmarginal, och eventuell förlust.

Vikten av att föra bok

En god översikt av ditt företags hälsa är A och O. Utöver att du självklart vill gå med vinst, så hjälper det också andra intressenter att investera pengar och samarbeta med dig. Vill du låna kapital med företaget som underlag måste också banken se att din verksamhet är stabil nog för att vara kreditvärdig. Det samma gäller om du vill betala mot faktura till dina leverantörer.

Det finns enkla metoder som underlättar jobbet, som att till exempel använda ett bokföringsprogram. Om du är osäker på just vilket program du bör välja finns det ofta programlicenser som du kan prova på under en viss tid. När bokföringen är klar kan du igen fokusera på att få ditt företag att växa.